The Grand Trianon – Pako suloisuuteen

Vierailin Versaillesissa viime syksynä. Koska Pariisiin ei ihan joka päivä pääse, emmin ensin, kannattaako yhtä päivää käyttää matkustaakseen Pariisin ulkopuolella sijaitsevalle Versaillesin palatsin alueille. Meidän mielestämme kannattaa ehdottomasti. Matkustaminen tapahtuu jouhevasti junalla ja vaivannäkö palkitaan perillä moninkertaisesti. Versailles on niin vaikuttava monella eri tavalla. Alue on iso ja näkeminen vasta alkaa itse palatsin jälkeen. Palatsia ympäröi puutarha, joka on kuin oma pieni maailmansa. Voin helposti ymmärtää, miten täällä ulkomaailma on unohtunut ja hovista on tullut ainoa tiedostettu todellisuus.

Versaillesin palatsi Prinsesssa ja herne

Palatsin pihalta aukeaa näkymä suuren vesialtaan molemmin puolin. Allasta seuraten, palatsilta kauemmaksi siirryttäessä, ympäröivä puutarha muuttuu hiljalleen hallitun geometrisestä metsäiseksi lehdoksi. Puutarha ja piha-alueet ovat valtavat ja niitä on monia erilaisia. Samoin alueelta löytyy myös monia muita rakennuksia varsinaisen pääpalatsin lisäksi kuten Grand Trianon ja Marie Antoinetten rakennuttama kylä.  Koska halusimme hahmottaa alueen todellisen koon ja myös saavuttaa sen kauimmaisetkin alueet, vuokrasimme muutamaksi tunniksi polkupyörät. Mikä onkaan rentouttavampaa kuin pyöräillä näin kauniissa maisemissa!

RetkiLinnanMailla

Noin puolen välin tienoilta löytyy Grand Trianonin palatsi, joka on Jules Hardouin-Mansartin kätten jälkeä. Vuonna 1687 Ludvig XIV rakennettu palatsin itselleen ja rakastajattarelleen piilopirtiksi paetakseen hovin valvovia silmiä ja rajoittavaa etikettiä. Vaikka nykyinen Grand Trianon valloittaa minut, en voi kuin kaiholla ajatella sen edeltäjää Posliini-Trianonia. Olisin varmasti ihastunut siihenkin. Posliini-Trianonin julkisivua koristivat aikanaan delf-tyyliset sinivalkoiset keraamiset laatat, mutta koska ne eivät kestäneet ajan hammasta, jouduttiin silloinen paviljonki purkamaan uuden Grand Trianon tieltä, jonka rakennusmateriaalina päätettiin käyttää kestävää punaista marmoria.

Versailles

Nykyinen palatsi on saanut olla monessa mukana ja sen seinien sisäpuolella on tehty historiaa moneen otteeseen. Esimerkiksi Napoleon on ollut eräs palatsin entisiä asukkaita.  Vielä tänäänkin paikan tunnelma on mielestäni erityinen. Palatsi onnistuu olemaan samaan aikaan sekä kodikkaan suloinen että mahtava.

TheGrandTrianon

Palatsin sisäpiha on lempparini. Siellä näkymää hallitsevat geometriset kukkapenkit. Piha ei kuitenkaan ole tylsä, sillä järjestelmällisyys loppuu kukkapenkkien muotoon. Niihin on istutettu sikin sokin iloinen sekamelska erilaisia kukkia. Lopputulos muistuttaa enemmän villiniittyjen suloa kuin konservatiivista ja ennalta-arvattavaa palatsin puutarhaa. Epäilemättä tämä onkin juuri se yhdistelmä, joka tekee lopputuloksesta niin puoleensavetävän. Vai mitä mieltä olette?

GoldenTrianon

TheGardenOfGrandTrianon

     Flowerbeds

DetailGrandTrianon

.MeadowStyle

[icegram campaigns=”2453″]

Leave a reply

Your email address will not be published.

8 + eighteen =