Suolainen tarjottava juhliin: Pikkuiset savulohipiirakat

Mietitkö, mitä pientä suolaista voisi tarjota juhlissa? Tässäpä yksi varteenotettava vaihtoehto: Pikkuiset savulohipiirakat 🙂

Lohi on loistava herkku moneen eri juttuun. Se on siitä jännä ruoka-aine, että se tuntuu sopivan jokaiseen vuodenaikaan ja jokaiseen tilanteeseen, niin kylmään kuin lämpimään ruokaan. Olin tuossa taannoin miettimässä tarjoilua eräisiin juhliin ja pyörittelin mielessäni erilaisia suolaisia tarjottavia. Selasin keittokirjoista erilaisia suolaisten piirakoiden reseptejä, mutta jotenkin ne eivät iskeneet. Kaipasin jotakin ulkonäöllisestikin erilaista. Niinpä muokkasin herkulliseksi jo aikaisemmin toteamani savulohipiirakan reseptin kirjasta Amerikan parhaat piiraat, jota olen ennenkin tainnut kehua, ja tein yhden ison piirakan sijaan yksittäisiä pikkuisia lohipiirakoita. Muunnelmani reseptistä löydät kuvan alta.

Valmiit piiraset koristelin limeviipaleella ja tillitupsulla. Juhlissa piiraset saivat kiitosta ja olivat hauskaa vaihtelua myös juhlapöydän koristeena ison perinteisen piirakan sijaan.

Onko teille muuten koskaan käynyt niin ohraisesti, että olisi mennyt juhlien emäntänä omat juhlatarjoilut sivu suun? Säikähdin itse perin juurin moista mahdollisuutta ja olen ryhtynyt etukäteen jemmaamaan talteen maistiaisia juhlatarjoiluista ja sillä tavalla varmistanut, että myös minulle jää mahdollisuus herkutteluun. Joskus juhlat ovat sen verran hektisiä, ettei siinä juhlinnan lomassa ehdi tai raaski syödä, kun on niin mukava seurustella vieraiden kanssa. Toisinaan on käynyt myös niin, että tarjoilut ovat osuneet nappiin eikä rääppiäisiä voi pitää. Ah, miten ihanaa onkaan onnistuneiden juhlien loputtua koota herkut ja lasi kuohuvaa tarjottimelle, marssia olohuoneeseen näin varusteltuna, nostaa jalat ylös ja nautiskella kaikessa rauhassa herkuista jalat olkkarin pöydällä 😉 Onko kukaan muu kokeillut tällaista perinnettä?

Suosittelen lämpimästi 🙂

Saija

lohipiirakat

Pikkuiset savulohipiirakat

Pohjataikina:

3 dl vehnäjauhoja

115 g sulatettua voita

4-5 rkl sitruunamehua

ripaus suolaa

–> Sekoita kaikki ainekset keskenään ja painele paperisten muffinssivuokien pohjalle ja reunoille. Jos sinulla on käytössä metallinen muffinssivuoka, voit laittaa paperivuoat vielä siihen, jotta ne pysyvät paremmin pystyssä. Esipaista pohjia n. 200 asteessa tovi (n. 10 min), jotta saavat vähän väriä. Anna jäähtyä. Laske uunin lämpö 175 asteeseen.

Täyte:

n. 150 g savulohta

2 rkl voita

sipulisilppua

4 munaa ja 2 keltuaista

2 1/2 dl kuohukermaa

2 dl kahvikermaa

raastettua muskottipähkinää

ripaus suolaa (tarvittaessa)

ripaus cayennepippuria

Dijon sinappia

Koristeeksi:

limeviipaleita

tuoretta tilliä

–> Kuullota sipulisilppu voissa. Sekoita kaikki munat ja kermat keskenään. Mausta munaseos muskotilla, suolalla ja cayennepippurilla.

Ryhdy tämän jälkeen esipaistettujen pohjien täyttöpuuhiin. Voitele taikinapohjat sinapilla ja lado niihin sipuli ja lohi. Kaada päälle munaseos. Kypsennä uunin ala- tai keskiosassa n. 175 asteessa kunnes munaseos on hyytynyt ja saanut väriä.

Koristele jäähdyttyä limeviipaleilla ja tillitupsuilla.

[icegram campaigns=”2453″]

Leave a reply

Your email address will not be published.

three − one =