Lampunvarjostimien tuunausta

Pakko kai se on myöntää: Minulla on vakava pakkomielle lampunvarjostimiin! 🙂 Kiusaus on vain yksinkertaisesti sietokyvylleni liikaa kirppisten ollessa pullollaan mitä potentiaalisempia tuunauskohteita. No voitte varmaan arvata, mitä sen seurauksena meidän kotoa löytyy aika monia…

Mutta asioilla on aina myös positiiviset puolensa ja niin myös tässä ykkösluokan ongelmassa. Milloin tahansa päätänkin ryhtyä muuttamaan sisustuksen väriä, pystyn aina löytämään lähes ehtymättömistä varastoistani kelpo kandidaatteja, jotka voidaan suitsait tuunata uuteen sisustukseen mätsääviksi. Tämä on erittäin hyödyllistä, jos paha sisustusvimma iskee pyhäpäivänä tai ilta-aikaa, mikä on hyvin tyypillistä 🙂

Tämä DIY ohje on myös siitä kätevä, että sillä voi säästää selvää rahaa. Kaupan lampunvarjostimien heikon vaihtoehtovalikoiman lisäksi niillä on toinenkin huono puoli, nimittäin kallis hinta. Satuinpa tuossa yhtenä päivänä iskemään silmäni aika mukavan näköiseen yksilöön ja olin jo aikeissa lähteä kassaa kohden, kun kulmakarvani kohosivat tuuman verran ylöspäin: 56 euroa pikkuruisesta varjostimesta! Palasin äkkiä kotiin alkulähteelle eli kirppisvarjostimien luvatulle kaapille ja ryhdyin hommiin! Listaan tähän neljä nopsaa vaihetta, joilla sinäkin voit taikoa lampunvarjostimia joka lähtöön:

1. Etsi käsiisi kammottava varjostin joko kirppikseltä tai jos tähdet ovat suopeat, jopa omasta kodista!

2. Tässä kohtaa on valittavanasi kaksi vaihtoehtoista polkua: Joko poistat varjostimen päältä vanhan kankaan tai säilytät sen. Tähän vaikuttaa vanhan kankaat kunto ja laatu. Jos uusi kankaasi on vaalea ja vanha kangas rikkinäinen tai tumma, ei ole muita vaihtoehtoja kuin poistaa vanha. Jos vanha varjostin on päällystetty ns. muovitetulla kankaalla, on sen päälle yleensä tosi kätevää kiinnittää uusi kangas eikä sitä kannata kevyin perustein yrittää poistaa.

3. Leikkaa uudesta kankaasta sopivan kokoinen pala ja ryhdy kiinnityspuuhiin. Mikäli liimaat suoraan vanhan, jämäkän varjostinkankaan päälle, on kiinnitys kätevää tehdä sivelemällä vanhan lampunvarjostimen pintaan erikeeper-tyyppistä liimaa sileäksi kerrokseksi ja sitten kiinnittää kangas suoraan siihen. Jos taas haluat tehdä varjostimeesi vekkejä, niin kuumaliimapyssy on tässä kätevä apuri. Suunnittele vekkien paikka etukäteen pyykkipoikia apuna käyttäen ja kun homma on selvä, kiinnität vain kankaan varjostimen runkoon kuumaliimalla, joka liimaa kankaan lähes välittömästi paikalleen, ja pääset seuraavan vekin kimppuun. Lopuksi taita ylä- ja alareunasta sopivan lyhyeksi leikkaamasi kankaan reunukset varjostimen sisäpuolelle ja liimaa kiinni. Jos haluat vähän jotakin ekstraa, tee loppusilaus esimerkiksi pompula- tai samettinauhalla. Tässäkin kohtaa erikeeper on aika näpsäkkää kiinnitystavaraa.

4. Neljäs vaihe onkin helppo: Ei kun nauttimaan 😀

DIYLampshade

Tässä seinälampetti, jonka päällystämiseen käytin kirpputorilta löytyneen paksun, käsin nimikoidun pellavapyyhkeen. Tähän kelpaavat siipeensä saaneetkin yksilöt, kunhan sijoittelet reiän tai tahrat sopivasti. Tämän varjostimen alle jätin alkuperäisen hyväkuntoisen muovitetun, vaalean varjostinkankaan.

LampshadeJa iltalook!

RescuedLamp

Tässä vekitetty pellevakangas ja koristenauha. Alkuperäinen kangas oli niin huonossa kunnossa, että se oli pakko poistaa kokonaan uuden kangaan tieltä.

SmallLampMyös tässä on runkona pelkkä metallinen kehikko ja päällinen on ommeltu putkilosta, jonka molemmissa päissä on kuminauhakujat kuminauhoineen. Päällistä ei tarvitse kiinnittää mitenkään muutoin kuin juuttinarulla, sillä kuminauhat pitävät kankaan muodossaan. Ompelin varjostimen vanhasta pitsialushameesta. Kierrätystä parhaimmillaan vai mitä 🙂

Muutama yksilö on pajassa vielä valmistumassa, joten niistä kuvia myöhemmin.

 Rattoisaa Sunnuntai-illan jatkoa,

Saija

Leave a reply

Your email address will not be published.

three × 2 =