Superherkku fetajuustosta

Tämä on yksi herkullisimmista fetaresepteistäni. Se on peräisin aiemminkin kehumastani kirjasta Amerikan parhaat piirakat. Nimeltänsä tämä herkku on alkuperäislähteen mukaan Alkupala fetajuustosta, mutta meillä se on vienyt toisiin sfääreihin niin alkupalana, juhlien suolaisena piirakkana, illanistujaisten naposteltavana kuin yöpalanakin saavuttaessa jalat rakoilla kotiin neljän pintaan aamuyöstä. Mikä vielä parasta ohje on mahdottoman helppo. Vähän edes hirvittää tätä antaa, sillä nyt varmaan kaikki arvostus, jota olen piirakallani saanut katoaa ystävieni hämmästykseen tämän mahdottomasta yksinkertaisuudesta, helppoudesta ja nopeudesta johtuen. Mutta olkoon sitten niin 🙂

Vatkaa yhteen 200 g huoneenlämpöistä tuorejuustoa (itse en koskaan muista kuitenkaan ottaa lämpiämään ajoissa..) ja n. 250-300 g paloiteltua fetaa (Patros-merkkinen on tarpeeksi maukasta, rasvaista ja pehmeää omasta mielestäni tähän). Voit hieman maistella seosta. Mitä enemmän fetaa sitä suolaisempi lopputulos ja päinvastoin. Alkuperäisen ohjeen mukaan fetaa tulisi jopa 500 g, mutta silloin piirakasta tulee mielestäni aivan liian suolaista, mutta riippunee myös käytettävästä fetalaadusta. Siispä maistele tässä vaiheessa ja lisää fetaa sitä mukaa 🙂 Vatkaa toisessa kulhossa 3 munaa rakenteeltaan rikki ja lisää sitten pieninä erinä vatkaten munaseos juustoseokseen. Mausta lopuksi rosmariinilla (n. 1 rkl kuivattua tai n. 2 rkl tuoretta pieneksi silputtuna). Kaada seos irtopohjavuokaan, jonka olet vuorannut leivinpaperilla, jonka olet voidellut voilla. Paista sitten uunissa 170 asteessa n. 30-40 minuuttia. Minulla on joskus ollut kauemminkin eikä mitään vahinkoa tapahtunut.

Sitten seuraa homman juju, josta tämä loistava reseptikirja ei kerrokaan. Tämän suolaisen fetaunelman maku sopii nimittäin taivaallisen hyvin erityisesti kuivattujen taateleiden kaveriksi. Niinpä olenkin aina tarjonnut piirakan seurana kuivattuja taateleita ja viikunoita sekä pieniä patonginpaloja ja ruissipsejä. Jotkut kokoavat mieleisensä keon patongin tai ruissipsin päälle, toiset syövät mieluiten haarukalla piirakan tapaan taateli höysteenä mukana. Miten vain, mutta herkkua on!

Alkupala fetajuustosta

Ruissipsit taateleiden ja viikunoiden kera

Vesi kielellä,

Saija

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

seventeen − fifteen =