Ovien tuunausta

Meidän talossa on oiva liuta vanhoja ovia. Koska kyseessä on vanha talo, erillisiä huoneita on useita avoimen pohjaratkaisun sijaan ja mitäpä se muuta sitten tarkoittaisi kuin saman verran oviaukkoja ja potentiaalisia paikkoja esitellä toinen toistaan kauniimpia ovia – tai niin ainakin haaveilen. Vaikka nykypäivänä kaikki tuntuvat vannovan avoimen pohjaratkaisun mantraa, jossa ovet ovat pannassa, koen tarvetta uida vastavirtaan, sillä satun pitämään ovista. En toki mistä tahansa ovista, vaan kauniista, omalaatuisista ja viehättävistä ovista 🙂 Toisaalta monet erilliset huoneet antavat minulle myös mahdollisuuden luoda omia, erilaisia tunnelmiaan ja värimaailmoja sisustuksineen.

Ovia on kertynyt minulle erilaisten sattumien ja tietoisten ponnistusten kautta. Erään englantilaisen, vanhan ulko-oven olen ostanut vanhan tavaran liikkeestä yli kymmenen vuotta sitten. Ovi pääsi silloisessa kodissamme paraatipaikalle, ja kun marssijärjestyksessä vuoroon tuli kyseisen asunnon myynti, en millään olisi raaskinut ovesta luopua. Niinpä irrotimme oven saranoistaan ja se pötkötteli turvassa makuuhuoneen sängyn alla kaikki asuntonäytöt. Arvelin potentiaalisten asunnonostajien päättelevän myyjän kertakaikkisen hassuksi (kieltämättä varmaan aika osuvasti), jos olisin kiinnittänyt kyseisen luukunvartijan kaulaan post-it viestin ”ei kuulu kauppaan”. Niinpä asunto myytiin ilman oveamme ja vanha kunnon englantilainen ulko-ovemme lyijylasineen matkasi uuteen uljaaseen kotipaikkaansa. Tähän väliin on todettava, ettei minulla ollut vielä selvää visiota vanhan ystävämme uudesta tehtävästä, mutta arvelin, että sellainen kyllä ilmaantuisi ja näin kävi.Bird house in aqua

 Englantilainen ovemme uudessa kotipaikassaan

Uudessa kodissamme historia toisti itseään ja myös täällä päädyimme tahkoamaan oviaukkoa kahden huoneen välille, tällä kertaa ruokailuhuoneen ja olohuoneen. Purkutöitä tehdessämme totesimme, että seinän sisälle piilotettuna löytyy vanha, teljetty oviaukko. Edellistä asuntoa remontoidessa keittiön ja makuuhuoneen väliseinästä löytyi samalla tavalla peitettynä vanha oviaukko juuri siitä kohtaa, mihin aioimme uuden rakentaa. Tuossa asunnossa oviaukkoja löytyi remontin yhteydessä vahingossa myös toinenkin, mutta se johti valitettavasti naapuriin ja sen käyttöönottaminen ei ollut aivan yksiselitteistä ja on jo toinen tarina. Mutta tähän uuteen tai pikemminkin vanhaan oviaukkoon englantilainen ovemme vihdoin pääsi siron ulkomuotonsa ja jykevän elopainonsa varaamaan.

PleaseEnterÄitini tekemä lyijylasityö oven yläpuolella lisää valoisuutta molemmissa huoneissa

Kun talossa oli yksi näin kaunis ovi, käy väistämättä se luonnollinen ketjureaktio. Perheen sisustaja alkaa levottomasti liikehtimään ja vilkuilemaan kodin muitakin ovia uudessa valossa. Kodissamme lähes kaikki ovet ovat vanhoja peilikoristeisia puuovia. Yhteistä useimmille oli kellastunut ulkomuoto. Jotkut ovista olen jo ehtinyt rapsuttamaan päällisin puolin irtomaalista, minkä jälkeen olen sipaissut vain uutta maalia pintaan. Esimerkiksi tämä alakerran pieneen kellaritilaan vievä ovi on jo päässyt maalikäsittelyyn ja on nyt ihan mukiinmenevän näköinen.

PantryDoorAlakerran kunnostettu ovi

Seuraavalla kerralla kerron, mitä sitten tapahtui, kun pelkkä maalaaminen ei enää tuntunut riittävän vaan ryhdyin astetta rankempaan tuunaamiseen 😀

Saija

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

five + 17 =