Miksi sisustamme?

 Tiede-lehden (2015) mukaan monet eri lintulajit koristelevat pesänsä materiaaleilla, joilla ei ole mitään käytännöllistä tai toiminnallista merkitystä. Artikkelin mukaan naakat koristelevat pesänsä valkoisilla paperinpaloilla, sinitiaiset muiden lintujen höyhenillä, kun taas harakat kiiltävillä esineillä. Eräs tutkijoiden esittämä selitys on, että pesän sisustaminen kertoisi puolisolle koristelijansa geneettisistä ominaisuuksista tai panostuksesta poikasten kasvatuksessa.

Mutta minkä takia me ihmiset sitten koristelemme pesiämme? Onko siihenkin olemassa jokin tieteellinen syy? Onko tarkoituksena viestiä jotakin muulle perheelle tai muille ihmiselle? Syitä voi tietysti olla monia, mutta minusta tuntuu, että olen aina ollut kiinnostunut sisustamisesta ihan vain itseni takia. Sisustinhan asuntoani jo sinkkuaikana eikä kyllä missään vaiheessa käynyt mielessä, että olisin tehnyt sen tulevaa sulhasta houkutellakseni 😀 Ehkä lintujen tavoin myös me ihmiset haluamme luoda tiloja, joissa voimme ilmaista itseämme ympäröimällä itsemme näyillä ja esineillä, joista pidämme ja jotka saavat meissä aikaan hyvänolontunteen.

SilveryDisplay

Harakoiden tavoin kiiltävät esineet viehättävät minua. Oli kyse sitten valokuvien kiiltoasteesta tai kynsilakasta, kiiltävä peittoaa omassa mielessäni aina mattapinnan. Olen koonnut hopeisia, osa aitoja ja osa vähemmän aitoja, esineitä pieneksi asetelmaksi ruokailuhuoneeseen. Jokaisella esineellä on oma tarinansa. Hedelmäveitsiä kannatteleva neito ostettiin äidin kanssa ulkoilmakirppikseltä kaatosateessa, hopeinen teeastiasto on isän tuliainen Intiasta. Ehkäpä linnutkin haalivat pesäänsä mukavia muistoja. Naakat keräävät paperinpaloja ympäri maata tekemiltään lentoretkiltä, sinitiainen höyhenkäyntikortteja kaikista tapaamistaan linnuista ja harakka muistoja niistä erityisistä päivistä, jolloin silmään sattui osumaan kerrankin jotakin kiiltävää 🙂

Mukavaa tiistai-iltaa toivotellen

Saija

Leave a reply

Your email address will not be published.

4 × 2 =