Arkkitehtuuritrippi Gdanskiin

Gdańsk on mitä ihanteellisin viikonloppulomakohde etenkin viehättäviä, vanhoja rakennuksia rakastavalle. Gdańskin värikkään ja vapaamielisen historian vaikutukset näkyvät myös kaupungin ulkoasussa. Kaupunki on ollut kotipaikka monille eri kansallisuuksille ja luomisvimman kohde monille arkkitehdeille. Surullista kyllä juuri mikään vanha ei ole alkuperäistä, sillä sodan aikana koko kaupunki pommitettiin käytännössä tuusan nuuskaksi. Kaupunkilaiset ovat kuitenkin ylpeitä historiallisista rakennuksistaan ja monia hienoja, vanhoja rakennuksia on entisöity entiseen loistoonsa.

Kaunis julkisivuGdańsk on täynnä värejä.  Täällä talot ovat oikeasti kuin lastenkirjan sivuilta. Hyvästi tylsyys ja yhdenmukaisuus.

Viikonloppumatka Puolaan

viikonloppu Gdansk

Beautiful Gdansk

Vaikuttava julkisivu   En ole monessa paikassa nähnyt yhtä koristeellisia talojen julkisivuja. Värien ja kultauksien rinnalla rakennuksia koristavat patsaat, boordit ja reliefit.

Puola

Kaunis rakennus

Arkkitehtuuri Puola

Haarukka julkisivuLounasaika!

Neito ikkunassaKaunis neito on kurkistellut tämän talon ikkunasta jo ammoisista ajoista saakka.

Monogrammi

NimikylttiJos on tarpeen ripustaa kyltti, on syytä koristella se vimpan päälle. En edes uskalla ajatella, miltä suomalainen funktionaalinen verrokki näyttäisi….

RantamaisemaPommituksesta säilyneitä rakennuksia Gdańskissa ei juuri ole. Joen varren talot ovat toiselta rannalta jo entisöity, mutta vastaranta odottaa vielä vuoroaan. Kuulemani mukaan projektit eivät ole olleet edullisia eivätkä yksinkertaisia, sillä myös alueiden omistussuhteet ovat olleet epäselviä. Työtä on vielä jäljellä useammaksikin vuodeksi.

Restaurointi

Maailmanpyora

Uusi GdanskVaikka kaupungin vanhoja kohteita entisöidään entisenlaisiksiin, on suunnitelmissa myös moderneja korvikkeita. Tässä visiota joenvarren uudistuotannosta. Jäänee nähtäväksi, miten hyvin ne sopivat vanhan maiseman joukkoon.

Puola GdanskGdańskissa ilahduttavinta on pedanttius, jolla kauneus on uutettu joka ikiseen yksityiskohtaan. Oli se sitten portinpylväs, kaide, roskakori, kiveys tai lyhtypylväs. Täällä pieninkin koristelumahdollisuus on takuulla hyödynnetty.

Portinpieli

    Meripihkakatu

matka puola

Entrance

Erikoinen rakennusTätä rakennusta ei voi kuin ihmetellä. Olisinpa päässyt sisään katsomaan, mitä nuo pienet ikkunat taaksensa kätkevät! Hassun näköinen ilmestys joka tapauksessa 🙂

Kun ei ihan mene putkeenRemontoiminen, entisöiminen ja rakentaminen ovat kinkkisiä juttuja. Tässä ei ole ikkuna-aukkojen muuraajalla mennyt ihan putkeen. Tuli sitten pari tiiliriviä ladottua liikaa.. 😀

Vielä on viikonloppu aikaa osallistua arvontaan Pahin sotku ikinä täällä 🙂

Perjantai-illasta nauttien

Saija

2 Comments

  1. by Niina on syyskuu 25, 2017  16:01 Vastaa

    Vaikuttaa aika passelilta syysloma kohteeltaMielenkiinto heräsi!

    • by Limonaria on syyskuu 26, 2017  16:29 Vastaa

      JooTämä olisi varmasti just sopiva kohde syyslomalle!

Leave a reply

Your email address will not be published.

5 − two =