Unisieppari

Nukuin pommiin, puolitoista tuntia vieläpä! Monta hommaa jäi tekemättä. Onneksi ne sentään olivat kaikki siivoukseen liittyviä, joten hyvä vain 😉 Mutta mitä tapahtui sinä aikana, kun vedin hirsiä?

Jouduin sattumalta retkeilyleirille sateiseen metsään. Metsässä olo oli ihan jees, mutta majoittuminen tapahtui kuivalle maalle vedetyssä pikkuruisessa purjeveneessä. Siellä haisi ja oli märkää. Lattialla oli rapaa. Menin katsomaan veneen vessaa. Se oli uskomattoman likainen. Sieltä näki veneen ”kellariin”, joka lainehti. Vedessä ui roskia. Minua puistatti. Joudun viettämään täällä monta yötä. Ei voi olla totta. Mutta sitten, kuin ihmeen kaupalla, olinkin kauniin jugend-tyylisen kerrostalon etuportailla ja astuin sisään. Eteisessä oli hämärää, mutta kauempaa eteishallista kantautui valoa ja vilkasta puheensorinaa. Kävelin ääntä kohden ja näin raollaan olevan oven. Kurkistin sisään. Silmieni eteen avautui iso huone ja ryhmä iloisia naisia. Huoneessa oli keramiikkapaja! Minut otettiin ilolla vastaan. Naiset esittelivät innokkaasti hienoja luomuksiaan: kauniita kulhoja, meksikolaistyylisiä seinälaattoja ja pieniä lapsille tehtyjä keramiikkaeläimiä. He kysyivät, tulisinko mukaan. He kokoontuvat pajalla joka viikkoa. Ai tulisinko! Muuta en tahtonutkaan 🙂

Mutta mistä tämä johtui? Kuinka ihmeessä pääsin livahtamaan painajaisestani veneen vessassa unelmieni puuhaan ja miljööseen mitä parhaimpaan seuraan? Unisieppari se vain teki työtään!

Unisieppari oli alun perin intiaanien taikakalu, jonka tarkoituksena oli karkottaa pahat unet ja ajatukset. Uskomuksen mukaan maailman luonut hämähäkki oli kutonut unisiepparin verkon niin, että se piti loitolla pahat unet päästäen raoistaan lävitse kauniit unet ja lämpimät ajatukset.

Unisieppari on kaunis myös sisustusesineenä. Sen runkona on lankaverkolla peitetty rengas, josta roikkuu höyhenin koristeltuja nauhoja. Höyhenet ovat unisiepparin tärkeä osa, sillä niitä pitkin painajaiset pääsevät valumaan siepparista pois ja imeytymään maahan. Unisiepparin voi ripustaa sängyn yläpuolelle, ikkunan eteen tai oikeastaan se sopii mihin vain ollessaan niin nätti.

Meidän perheen pienimmäinen sai lahjaksi mitä ihanimman unisiepparin. Kiitos Suvi <3 Tämän huikean käsityön taidonnäytteen takana on rovaniemeläinen Anne. Siepparin keskusta on virkattu renkaaseen, josta roikkuu koristeena pitsisiä nauhoja, helmiä ja unensinisiä höyheniä. Anne on innokas käsillä tekijä ja tehnyt jo viitisenkymmentä siepparia muiden projektiensa lisäksi. Osan sieppareista Anne myy tori.fi:ssä ja osa on tilaustöitä, mutta jokainen valmistetaan ehtymättömällä rakkaudella käsitöihin.

Meidän lastenhuoneessa herätään joskus öisin pahoihin uniin. Joskus nukkumaan mennessä lapsia huolestuttaa: ”jospa tulee taas paha uni”. Vaikka unisieppari koristi aiemmin tiipiitä, on se kätevä taikakalu myös suomalaiseen lastenhuoneeseen. Ja kuten tänään nähtiin, äitikin pääsee siitä hyötymään 🙂

Kauniita unia ja ihania ajatuksia toivottaen

Saija

Leave a reply

Your email address will not be published.

nine + 18 =