Laajennussuunnitelmia

Eräs tuttava vieraili meillä muutama päivä sitten ensimmäistä kertaa. Astuessaan olohuoneeseemme hän sanoi: Voi teillähän on täällä ihan satulinna! Niin, ei ehkä ihan vielä, mutta se on kyllä seuraavana to do -listalla 🙂

Ihmisillä on erilaisia haaveita. Osa toivoo mainetta ja kunniaa, jotkut julkisuutta, yllättävän monet vain pelkkää rahaa. Jos unohdetaan terveys, minun haaveeni liittyvät asumiseen, asuntoihin, taloihin, romanttiseen kartanoon, ränsistyneisiin maataloihin, pitsihuvilaan, toscanalaiseen villaan… Ensin haaveilin omasta ensimmäisestä kodista, sen jälkeen omasta ensimmäisestä asunnosta, jonka saisin remontoida juuri mieleisekseni.

Yksi varhaisimpia haaveitani on ollut oma sitruunapuu. Minulla on ollut onnekseni niitä jo monia. Yhden toin lentokoneessa Toscanasta häämatkaltani. Muutaman olen ostanut vähemmän romanttisesti IKEAsta. Yhteistä niille kaikille on kuitenkin ollut liian varhainen kuolema. Sitruunapuuhaaveeni ei näemmä ole yhteensopiva Suomen iki-ihanan ilmaston kanssa. Talven tullen sisäilma on liian kuiva ja valo kiven alla. Haaveeni tarvitsee suojakseen katon ja seinät, kosteutta ja valoa.

Jo satoja vuosia Italiassa appelsiinipuut ja muut eksoottiset kasvit on kuljetettu orangerien suojiin talvelta. Mikä ihana ajatus, että voit suojella lasikaton alla kaikkein vihreimpiä aarteitasi ja piipahtaa kesken pimeimmän talven tropiikin kosteuteen. Minun lasikattoni ei pysäytä, päinvastoin se mahdollistaa. Sen alla kasvaa kohta sitruunapuu, joka ei kuole talven tullen. Sen paikan nimeksi annan Limonaria ja sen rakennan.

 

 Saija

Leave a reply

Your email address will not be published.

15 + 7 =