Äiti Kiljusen kakku – täytekakun uusi tuleminen

Muutama viikko takaperin minun piti pakata mummulan reissua varten. Reissuun lähtö varsinkin kesällä on aika kaoottista. Meidän perheessä aina sattuu ja tapahtuu, joten vaatevalikoimassa on syytä varautua kaikkeen mahdolliseen. Toisaalta kotiakaan ei voi jättää ihan oman onnensa nojaan, vaan valmisteluita pitää tehdä tässäkin päässä, että lähtemään ylipäätänsä pääsee. Tänä kesänä tämä on tarkoittanut ennen kaikkea kastelua ja vielä kerran kastelua. Kun vihdoin ja viimein kaikki kimpsut ja kampsut karvaiset kaverit mukaan lukien ovat kyydissä ja pääsen istahtamaan autoon ja olemme kääntyneet kotipihasta vielä sen viimeisenkin kerran (yleensä pari kertaa vielä palataan jotakin unohtunutta tärkeää hakemaan), olen melko varma siitä, ettei kenenkään muun matkalle lähtö voi olla lähellekään vastaavaa. Mutta kuinka ollakaan mummulassa ollessamme selasin vanhoja lapsuudenkirjojani ja ryhdyin lukemaan lapsille Kiljusen Herrasväen Helsingin matkasta ja tajusin, että minulla on kohtalotoveri, äiti Kiljunen. Heidän matkavalmistelunsa tuntuvat ylittävän käänteissään jopa meikäläisten perheen touhun. Tämä siis nimettäköön Äiti Kiljusen kakuksi, sillä ryhdyin sitä kehittelemään silloin, kun minun olisi pitänyt pakata eikä haihatella kakkuja. Kakku toimii hyvänä boostina myös silloin, kun edessä on 500 kilometrin automatka ja kyydissä tuntuu olevan vastahankainen käärmelauma, joka on kysellyt määränpäähän saapumista kahdeksan kertaa ennen maantielle pääsyäkään 🙂

Äiti Kiljusen kakku muistuttaa täytekakkua, mutta on kaikin puolin mehevä ja maukas. Sen pohja on tehty Cebicin keittiön banaanikakku-ohjeella muutamalla pikku muutoksella.

Kakkupohja

2 kananmunaa (itse en laittanut näitä, vaikka alkuperäisessä ohjeessa onkin)
2½ dl sokeria
2 banaania muussattuna
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vanilliinisokeria
8 rkl kuohukermaa (toimii ilmankin)
150 g voita sulatettuna
2½ dl vehnäjauhoja

manteliesanssia
kanelia

Täytteet

Vadelmia noin puoli litraa (riippuen kuinka paksun täytekerroksen haluat)

sokeria

1 prk Valion maustettua rahkaa ”kuningatar”

 

Kuorrute ja koristeet

200 g maustamatonta tuorejuustoa

tomusokeria (maun mukaan)

hieman vadelmamehua

Tuoreita vadelmia ja syötäviä kukkia

 

Kakkupohjan valmistaminen on helppoa. Kaikki ainekset yhteen noin vain kätevästi. Voitele pieni irtopohjavuoka. Käytin itse 16 cm:n irtopohjavuokaa, sillä halusin kakkuun korkeutta. Voitele vuoka ja jauhoja kookoshiutaleilla. Paistelin kakkua 200 asteessa noin tunnin. Pidin leivinpaperia pinnan päällä koko paiston ajan.

Kakun jäähdyttyä leikkasin sen kolmeen osaan. Ensimmäiseen väliin laiton vadelmahilloketta (keitin kasaan tuoreita vadelmia ja sokeria). Toiseen väliin laitoin sellaisenaan purkillisen Valion maustettua kuningatarrahkaa. Kakun päälle tein kuorrutteen, jota varten vatkasin yhteen purkillisen tuorejuustoa ja siivilöityä tomusokeria. Lisäsin joukkoon vähän vadelmahillokkeen mehua, jotta sain kuorrutteesta vaaleanpunertavaa. Koristelin kakun vielä vadelmilla ja syötävillä kukilla.

Mukavaa viikkoa toivotellen

Saija

Leave a reply

Your email address will not be published.

20 − 12 =