Puutarhan sisustus: 5 vinkkiä Loviisasta

Tämä ihana kesä on osoittanut sen jälleen: me ihmiset olemme samanlaisia. Usein kuulee valiteltavan, mikseivät suomalaiset viihdy ulkotiloissa, puistoissa, turuilla ja toreilla, kun taas etelän ihmiset elävät kehdosta hautaan piazzalla. Suomalaisen kaavoittajan havainnekuvissa kaupunki täyttyy elävistä bulevardeista ja kävelykaduista, joiden varret pursuavat kahviloita ja täyttyvät rauhassa käyskentelevistä, ulkoilmaelämästä nauttivista kaupunkilaisista. Olen aina ihmetellyt näitä kaavoittajan haavekuvia, kun kävelen viiman ja sateen pieksämiä katuja vailla ristin sielua. Mutta annapas olla, kun saimme tänä kesänä nauttia vähintäänkin välimerellisestä ilmastosta! Johan löytyy katukuvasta jos jonkinlaista hiihtäjää! Ulkotiloista tuli kertaheitolla sisätiloja myös Suomessa. Puistot ja aukiot ovat tupaten täynnä kerrostalon kuumuutta paossa olevia ja oman pihan omaavat käyvät sisällä tuskin kääntymässä olohuoneen laajennuttua puutarhan puolelle.

Vaikka syksy lähestyy hiljalleen, on vielä hyvin aikaa toteuttaa puutarhasuunnitelmia, jotka hellesäässä olivat jäissä. Kävin kesällä ihastelemassa ja inspiraatiota hakemassa Loviisan avoimien puutarhojen tapahtumasta. Olen haaveillut kasvihuoneesta jo pitkään,  mutta minua kiinnosti myös muut erilaiset puutarhan rakennelmat ja erityisesti se, miten ulkotilaan saadaan sisätilan tuntua. Loviisassa oli monia ihania puutarhoja, joista ideoita riitti kotiin viemisiksi paremmin kuin hyvin. Tässä viisi vinkkiäni puutarhan sisustamiseksi.

  1. Asetelmat aarteista

Sisätiloissa meillä on erilaisia lipastoja, seiniä ja pöytiä, joille kukin kokoaa kauneimmat aarteensa tai arkipäivän tärkeät tavarat asetelmaksi. Tee sama ulkona!

2. Kivat kivetykset 

Asetelmien ja seinämien lisäksi myös erilaisilla lattiapinnoilla voi ulos luoda tunnetta sisätiloista ja erotella erilaisia osioita ja tiloja toisistaan.

Vanhoista tiilistä tehty polku johdattelee kukkia ihastelemaan.Raparperilehdistä itse tehty polku kehystää kukkapenkkiä.Istuskelualue rajautuu nurmikosta laattojen avulla.Hiekka-aukiossa on muotopuutarhan ydin. Kukkapenkkiä kaivaessa esiintulleet luonnonkivet kierrätetään kauniiksi kivimosaiikiksi.

3. Kasvihuone on must!

Kierrätyslaseista tai valmiina kaupasta. Ihania ovat. Tahtoo saada!

Katonharjan koristeet tuovat englantilaisen orangerian tuntua.

Piharakennuksen yhteyteen on rakennettu upea luomus.

Pohjaratkaisu on kasvihuoneessakin tärkeä. Täällä pääsee ympäri!Ihana lyijylasiovi suojaa tätä kasvihuonetta. Huomaa myös kaunis kivijalka.Muutamasta vanhasta ikkunasta järjestyy minikasvihuone pienellekin pihalle tai vaikka parvekkeelle.

4. Tiiltä Pliis!

Vanha kunnon tiiliseinä on paras tunnelmanluoja ulkonakin.

5. Kutsuvat kuistit ja pirteät pergolat

Puutarha kaipaa kasvimaailman lisäksi myös ihmiskäden jälkeä. Ota kaikki irti sisääntulosta ja ripottele sinne tänne pikku pergoloita.

Inspiroituneena

Saija

Leave a reply

Your email address will not be published.

4 × 2 =